Laserdikte / Laserprofiel

 

DSELevel_WebDSEdikte_Web-1

ODS sensoren voor contactloze precisiemeting van afstand of dikte, zijn compact uitgevoerd met laser, optiek, sensor en elektronica geïntegreerd in een behuizing.
Alle sensoren worden geleverd met windows software onder de naam ODS-Explorer waarmee  bepaalde fuctionele eigenschappen kunnen worden ingesteld. De afstand  tot een object wordt bepaald door middel van het triangulatie principe.

dse-overview-Web

Een gefocuste laserstraal vormt een spot op het te meten object en het beeld van die spotDSE-TRIA2 wordt gereflecteerd naar de positie detector (CCD-chip) in de sensor. De sensor zet vervolgens de positie van de detectorspot op de chip om in een afstand via rekenkundige bewerkingen.

Een aantal ODS sensoren zijn voorbereid om een dikte van vrij bewegend materiaal te kunnen meten.
Twee gelijke units kunnen zo worden aangesloten dat ze werken als enkelvoudige sensor met de gemeten dikte als uitgangssignaal. Beide sensoren zullen elkaar niet beïnvloeden door overlappende lasersignalen door middel van hun interne synchonisatie; van beide is steeds maar een laser aangeschakeld. De automatische regeling van de lichtintensiteit maakt het mogelijk om op een heel scala aan materiaaloppervlakken te kunnen meten; of deze nu wit, zwart of ergens er tussen in van kleur zijn.

dse-dikte-Web
                               De ODS-afstandssensoren zullen zichzelf automatisch transformeren in ofwel een 'Master'- sensor ofwel een 'Slave'- sensor, zijnde de helft van een diktemeetsysteem, zodra ze worden aangesloten op een identieke andere ODS afstandssensor.  De master 'leest' het digitale afstandssignaal van de slave uit via de seriële RS232 of RS422 verbinding tussen beide sensoren. Na verrekening van het eigen afstandssignaal volgt dan een uitgangssignaal in zowel digitale als  in analoge vorm. De sensoren moeten dus altijd worden gesynchroniseerd.

DSE_WC-new-black-line_web-300x300

Hoewel de ODS sensoren standaard een objecttemperatuur van 450°C aan kunnen, zijn er legio toepassingen voor veel hogere objecttemperaturen (ook wel  doeltemperaturen genoemd) van 450°C tot wel max. 2200°C.
Voor die gevallen zijn er speciale versies beschikbaar: de HT, VHT of VVHT modellen. Deze zijn onder andere voorzien van een aangepast lasertype.
Omdat een hoge doeltemperatuur meestal ook gepaard gaat met (te) hoge omgevingstemperaturen voor de sensor zelf,  bestaat er voor de zogenoemde “New Black-Line” en “Grey-Line” sensoren de mogelijkheid om een RVS watergekoelde behuizing toe te passen.

Profielen meten of controleren

Uit 1-dimensionale sensoren zijn sensoren ontwikkeld die zijn voorzien van een scanmechanisme (de O2DS Z-serie), bedoeld voor die applicaties waarin een 2-D profiel gewenst wordt.
DSEscanner_WebDe scanners behoren tot het type “Flying Spot”. Deze hebben het voordeel in vergelijking met lijnscanners dat de laser continue de juiste intensiteit meekrijgt door de feedback van elk afzonderlijk punt van het doelobject.dse-scanner-web

De   O2DS Z sensor is een compacte unit waarin laser, scanner, optiek, CCD-chip en digitale elektronica zijn geïntegreerd. Een externe controller is niet vereist. De  sensor beschikt over een seriële RS422 interface. De actuele interface voor applicatie software is een DLL-bestand voor programmatuur onder Windows.DSE-scannerview

Meer weten ?
Bel Safex: +31(0)182 39 13 13,
mail naar info@safex.nl
of vraag informatie via het contactformulier