Glasvezel-thermometrie voor vermogenstransformatoren

Introductie: Hotspot Temperatuur Meten

Energiebedrijven over de gehele wereld werken voortdurend aan verbetering van productiemiddelen-beheer, met name dat van vermogenstransformatoren. Continue toezicht op de dagelijkse operatie, alsook voortdurende temperatuurbewaking kan de vermogensbelasting aanmerkelijk optimaliseren.

Omdat een temperatuuroverschrijding van 5°C de verwachte levensduur met ongeveer 25% kan doen afnemen, voorkomt het monitoren van de werkelijk optredende temperaturen vroegtijdige veroudering. Zo wordt maximalisatie van de transformatorprestaties gefaciliteerd en wordt eveneens een verbeterde preventieve onderhoudsplanning en verhoging van het investeringsrendement verkregen.

FISO ondersteunt deze inspanningen met de EasyGrid Transformatorwikkeling Hotspot Temperatuur Monitor Systemen. Door gebruik van bewezen glasvezeloptische technologie, is het EasyGrid systeem in staat om direct, in realtime, continue vermogens-transformatoren te monitoren, hetgeen onder andere slim, dynamisch onderstation en netwerkbeheer mogelijk maakt.

GaAs Glasvezel Temperatuursensoren
Sensor constructie

Het EasyGrid Hotspot Temperatuur Monitor Systeem maakt gebruik van Gallium-Arsenide (GaAs) halfgeleider techniek om op de uiterste tip van de sensor zeer nauwkeurig de heersende temperatuur waar te nemen, zie de illustratie hiernaast. De golflengte van het uitgezonden lichtsignaal wordt hierbij door GaAs kristal zodanig gewijzigd dat uit het reflectie-signaal de temperatuur van de sensortip kan worden vastgesteld.

Omdat de sensor volledig uit inerte, nietgeleidende materialen is opgebouwd, kunnen de sterke elektromagnetische velden in de transformator de temperatuurmetingen niet verstoren. Ook wordt zo de kans op secundaire ontlading tot een minimum teruggebracht.

GaAs Sensor TPT-62
EasyGrid Monitor

De EasyGrid monitor beschikt in zijn meest uitgebreide vorm over 16 onafhankelijke meetkanalen, die allen een individuele uitgang kunnen aansturen. Naast relais-uitgangen zijn optioneel ook analoge uitgangen (4 – 20 mA) beschikbaar. Desgewenst is de EasyGrid monitor ook in een eenvoudiger LT versie beschikbaar, waardoor de kosten per kanaal teruggebracht kunnen worden.

EasyGrid Monitor
EasyGrid LT

Meer weten ?
Bel Safex: +31(0)182 39 13 13,
mail naar info@safex.nl
of vraag informatie via het contactformulier