Lengte en Snelheid meten

Astech-VLM-principeOm in een productieproces snelheden en lengtes van producten te bepalen staan ons een aantal mogelijkheden ter beschikking; denk daarbij aan lasermetingen en loopwielconstructies.
Het Duitse bedrijf Astech GmbH heeft daar een volledig nieuwe manier aan toegevoegd met de VLM 500.
De op een CCD-sensor gebaseerde VLM 500 implementeert  de zogenaamde “Spatiale filter”  technologie bij de optische bepaling van de snelheid en lengte van bewegende objecten en werkt derhalve volledig contactloos.
Zie:   Spatial filters for velocity measurement
De meting stelt nauwelijks eisen aan het oppervlak van het te meten product. Zo kan een materiaal met een textielachtige structuur net zo exact gemeten worden als metalen, rubber, hout of  papier.

 

spatieel-filterIndien een lichtbron zich achter een tralieachtige structuur beweegt in de z-richting  zoals aangegeven in het figuur, zal een opnemer op een positie voor dit traliewerk dit ervaren als een blinkend licht; de frequentie van dit blinken blijkt afhankelijk van de snelheid waarmee de lichtbron zich verplaatst.

De werking van de VLM 500 is (sterk vereenvoudigd) als volgt:
Door een objectief wordt het meetobject op een CCD-chip geprojecteerd welke als ‘optisch traliewerk’ fungeert. Voor de belichting van het meetobject wordt een LED-lichtbron toegepast. Als gevolg ontstaat bij beweging een signaalfrequentie die proportioneel is met de bewegingssnelheid; hieruit berekent de VLM de objectsnelheid. Toevoeging van een aantal regelkringen zorgen voor het automatisch aanpassen aan de meest uiteenlopende meetoppervlakken.

Voor toepassingen kan gedacht worden aan de staalindustrie, voor sturing van ‘vliegende zaag’ systemen, bij metingen op breekbare materialen of daar, waar mechanische systemen teveel problemen ondervinden als gevolg van optredende slip of waarin het te meten product niet beroerd kan of mag worden (omdat het wellicht steriel, heet, zacht of kleverig is).

De voordelen van een VLM 500 systeem op een rijtje:

→ Contactloos – dus geen beïnvloeding van bijvoorbeeld zachte producten
→ Gebruik van LED-licht – geen restricties op het gebied van laserveiligheid
→ Zeer uitgebreide keuze uit minimale / maximale product snelheid
→ Grote keuzemogelijkheid uit presentatie van de meetresultaten
→ Geen mechanische slip
→ Geen bewegende delen dus geen slijtage
→ Eenvoudige montage
→ Robuust en precies; werkt volledig autonoom 

Meer weten ?
Bel Safex: +31(0)182 39 13 13,
mail naar info@safex.nl
of vraag informatie via het contactformulier